Het aantal onderschepte valse eurobiljetten in Nederland is in de eerste helft van dit jaar uitgekomen op 19.500. Dat is 15 procent minder dan de 23.000 valse eurobiljetten die in de tweede helft van 2009 werden aangetroffen. Voor deze daling is geen exacte oorzaak aan te geven, maar de centrale bank wijst onder andere op de verhoogde inzet van politie en justitie, preventieve acties en een groter gebruik van detectiemateriaal bij winkeliers als mogelijke oorzaken. Biljetten van 20 en 50 euro worden in Nederland en de andere Europese landen het meest vervalst (bron).
Een echte oorzaak kan niet worden aangegeven, maar wat te denken van de economische malaise waar we in zitten? Wordt er over de gehele linie niet gewoon minder geld uitgegeven? Jammer dat die relaties in dit soort berichten niet gelegd worden. Gevoelsmatig zeg ik dat er inderdaad minder gespendeerd wordt, dus dan is het niet zo vreemd dat er ook minder vals geld wordt aangetroffen.
Je kunt het vergelijken met minder auto’s op de weg, dan zal het toch ook niet verbazen dat er minder snelheidsovertredingen worden begaan?
Misschien heeft het er ook wel mee te maken dat het erg gestimuleerd wordt om meer digitaal te betalen, meer pinnen en chippen zodat er minder cash geld in omloop komt.
Ach, volgens mij is met een goed onderzoek best wel te achterhalen waardoor er minder vals geld in omloop komt, en zonder het onderzoek daadwerkelijk uit te voeren kunnen we zoal het volgende onderkennen:
- verhoogde inzet van politie en justitie
- preventieve acties
- een groter gebruik van detectiemateriaal bij winkeliers
- de economische situatie
- het stimuleren van pinnen en chippen