Bij Android-apparaten kunnen kwaadwillenden zonder toestemming van de gebruiker diens foto’s uploaden naar eigen servers. Onlangs bleek dat in iOS door een lek apps relatief gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot de foto’s die op een toestel staan opgeslagen.
Doordat er geen toestemming nodig is heeft de software alleen maar permissie nodig om online te gaan om afbeeldingen die op de telefoon of tablet staan te uploaden naar servers van de ontwikkelaar. Het blijkt op deze manier gemakkelijk te zijn om foto’s van een Android-apparaat te kopiëren zonder dat de gebruiker dit in de gaten krijgt, zo demonstreerde The New York Times (bron).
We kunnen natuurlijk allerlei berichten de wereld in helpen over de beveiliging en risico’s van smartphones. Maar die berichten blijven wellicht te abstract voor de gebruiker. We krijgen daarmee de reactie: “dat gebeurt mij toch niet” of “ik heb geen geheime gegevens op mijn telefoon staan”.
Maar als we het concreet gaan maken dan kunnen we nog het best uitgaan van de zaken waar mensen zich wel druk om kunnen maken en de foto’s op je telefoon behoren daar zeker bij. Omdat de smartphone, zoals eerder deze week ook al aangegeven, helemaal geen telefoon meer is maar een zakcomputer, slaan we meer en meer gegevens in het geheugen op.
Voeg daarbij dat iedere telefoon tegenwoordig over een digitale camera beschikt (die kwalitatief beter is dan veel compacte digitale camera’s) en we begrijpen waarom er tegenwoordig zoveel foto’s en filmpjes worden gemaakt. Een compacte digitale camera neem je niet standaard mee in je binnenzak, maar een smartphone heb je dagelijks bij je. Een foto is zo gemaakt en opgeslagen.
Nu weet ik natuurlijk niet wat voor foto’s jij allemaal op je smartphone hebt staan, maar wat zou je er van vinden als anderen toegang krijgen tot die foto’s? Wat als die foto’s op een simpele wijze op internet gezet kunnen worden? Hoe groot is dan de schade?
Mijn foto’s mag je persoonlijk allemaal inzien (omdat ik nu eenmaal niet zoveel foto’s met de telefoon maak…zou ik misschien wat meer moeten gaan doen om onveilige situaties vast te leggen). Maar anderen hebben misschien wel een serieus probleem, tenminste als we dit bericht mogen geloven: Ontvang jij vaak pikante sms’jes van je vrouw? Of zelfs een naaktfoto? Je bent echt niet de enige. Bijna 27 procent van de vrouwen heeft al eens een naaktfoto verstuurd en 43 procent stuurde al eens een pikant sms’je (bron).
Check vandaag dus nog eens de foto’s op je telefoon en ga na welke “for your eyes only”zijn. Wie weet kun je nog voorkomen dat jouw foto’s op internet terecht komen.