De machthebbers in de stadsprovincie Chongqing in het zuidwesten van China hebben plannen opgesteld om een netwerk van een half miljoen camera’s te installeren. Het installeren van de camera’s moet eind volgend jaar klaar zijn. De aanleg van het netwerk van beveiligingscamera’s zou omgerekend ongeveer 1,85 miljard euro gaan kosten (bron).
Wie zich afvraagt waarom de Chinese economie zo floreert, krijgt hiermee wellicht een deel van het antwoord. De Chinezen zijn niet bang om te investeren. Maar een half miljoen camera’s is wel wat aan de hoge kant, of niet?
Ter vergelijking:
Een stad als Amsterdam telt ‘slechts’ 217 door de gemeente beheerde camera’s om de openbare orde te bewaken. Dat komt neer op 1 camera op circa 3456 inwoners. In Chongqing, met 30 miljoen inwoners, zou deze verhouding neerkomen op 1 camera op ruwweg 60 inwoners.
De uitdaging is natuurlijk niet om al die camera’s te installeren, want dat is redelijk eenvoudig. Nee, de uitdaging zit hem juist in voldoende opslagcapaciteit en voldoende mensen om de beelden ook daadwerkelijk uit te kijken. Daarbij kun je je natuurlijk de vraag stellen hoeveel camera’s een mens goed kan bedienen. Een flinke boost voor de werkgelegenheid in Chongqing, lijkt me.
Nog even en Google Maps is zwaar achterhaalt, dat zijn slechts foto’s en momentopnames. Nee, binnenkort kijken we gewoon live mee, via de camera’s van de overheid. Kunnen we direct zien of het druk is in de stad en of we nog een parkeerplaats kunnen vinden. De volgende stap wordt het digitaal in beeld brengen van de hele wereld en dan is de virtuele vakantie ook niet al te ver meer.
Uiteraard gaat er nog wat jaren overheen, maar het is mogelijk. Een grote klap voor de luchtvaart want we gaan dan gewoon in 3D op vakantie vanaf onze bank in de woonkamer. Een utopie? Wellicht, maar wie weet welke technieken zich allemaal nog verder gaan ontwikkelen. Science fiction wordt dan de dagelijkse realiteit. Eng? Ach, misschien, maar wen er maar vast aan, want dat er zaken gaan veranderen is wel duidelijk.