De uitbraak van nep-virusscanners begint epidemische vormen aan te nemen, want volgens de Spaanse virusbestrijder Panda Security zijn wereldwijd 30 miljoen Windows computers ermee besmet. Via pop-ups en drive-by aanvallen laat de software gebruikers geloven dat hun systeem gevaar loopt en het aanschaffen van de nep-virusscanner de problemen oplost. De tactiek lijkt goed te werken, want uit cijfers blijkt dat maar liefst drie procent van alle geinfecteerde gebruikers besluit om de aangeboden software te kopen. Dat levert de verspreiders van de nep-virusscanners maandelijks tien miljoen euro op.
Ook al zien de nep-virusscanners er nog zo goed en betrouwbaar uit, een korte zoektocht op internet laat al snel zien wat het echte doel van deze nep-virusscanners is. Het wordt dan ook aangeraden te controleren of de virusscanner die je wilt gaan gebruiken ook echt een virusscanner is en hoe goed hij zijn werk doet. Computermagazines testen regelmatig de werking van virusscanners en het wil absoluut niet zeggen dat de scanner die je tien jaar geleden gebruikte vandaag de dag nog zo goed is.
Uiteraard moeten we naast anti-virusprogramma´s niet de firewall (inclusief de juiste instellingen), anti-spyware en alle andere soorten beveiligingsprogramma´s vergeten. De juiste combinatie van beveiligingsprogramma´s kan veel problemen voorkomen, niet alleen voor thuis, maar zeker ook in de zakelijke wereld.