Door zich voor te doen als bankmedewerkers zijn criminelen erin geslaagd bij talloze Ierse winkels de betaalautomaten te manipuleren en zo tenminste 20.000 creditcardgegevens te stelen. De criminelen maakten de winkeleigenaren wijs dat ze onderhoudswerkzaamheden kwamen verrichten. Zodoende wisten ze apparatuur toe te voegen die de kaartgegevens via het internet toegankelijk maakte (Security.nl, 19 augustus 2008).
Buiten de manipulatie van de betaalautomaten zijn ook de winkeleigenaren gemanipuleerd, ze zijn om de tuin geleid en zijn ervan uit gegaan dat de persoon die voor ze stond ook echt een bankmedewerker was. Hieruit blijkt het belang dat gehecht moet worden aan de controle van de identiteit van leveranciers, service monteurs en alle andere externe partijen. Niet alleen als ze in levende lijve voor je staan maar ook als ze je telefonisch benaderen.
Hoe vaak gebeurt het niet dat je via de telefoon benaderd wordt voor informatie, weet je dan altijd wie de vraag stelt, ken je de ander aan de andere kant van de telefoonlijn? En weet je ook zeker dat hij is wie hij zegt dat hij is? Als je het niet helemaal vertrouwd zou je het telefoonnummer kunnen vragen en de persoon terug kunnen bellen. Zo heb je al enige zekerheid, maar vertrouwelijke informatie moeten we natuurlijk nooit via de telefoon verstrekken. Dat weet jij, maar weten je collega´s het ook, zijn ze zich er voldoende van bewust? Een beveiligingsbewustzijnscampagne kan het bewustzijn onder het personeel vergroten.