Er is een nieuwe versie van het gratis encryptieprogramma Gpg4win verschenen, dat voor het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) is ontwikkeld (bron).
Oh, nee, hier gaan we. De overheid die gratis encryptiesoftware onthult. Hoe goed de intentie misschien ook is, de schijn heeft het in ieder geval tegen.
De discussie zal op gang komen. Als de overheid deze software promoot, dan moet er wel een backdoor inzitten waardoor zij in ieder geval bij de gegevens moeten kunnen. De vraag is of je als ontwikkelaar nu echt blij moet zijn als de overheid jouw product gaat promoten.
Normaal gesproken wel natuurlijk. Want weinig mooier dan de overheid als referentie kunnen gebruiken. Maar in dit geval toch op zijn minst twijfelachtig. Ik wacht nog even met het gebruik van deze gratis encryptiesoftware.
Een geluk bij een ongeluk: gisteren zagen we al dat het 40% niet lukt om de WiFi-verbinding te beveiligen. Deze mensen gaat het waarschijnlijk ook niet lukken om encryptiesoftware up-and-running te krijgen. Een gevaar op zich, want wordt het middel dan niet erger dan de kwaal? Als je al besluit om encryptiesoftware toe te passen, wees je er dan wel van bewust dat als je het wachtwoord kwijt raakt je ook echt niet meer bij de gegevens kan.
Encryptiesoftware voor thuisgebruik? Ehm, wees reëel, heb je dat echt nodig? Zijn jouw privé gegevens echt zo spannend? Ik zou er eerst maar eens voor zorgen dat je WiFi-verbinding beveiligd is, dat je een firewall hebt draaien en dat de anti-virus en anti-spam software up-to-date is. Grote kans dat de gelegenheidsdader jouw huisje dan voorbij rijdt en naar de buren gaat.
Oh ja, dat herinnert me eraan. Weet je het nog? Gisteren de test met de WiFi-verbinding? 7 beveiligd en 2 niet. Ik denk dat ik deze mensen binnenkort een bloemetje moet brengen omdat zij er mede voor zorgen dat mijn netwerkje veilig is.