Fraude loont…tenzij je gepakt wordt

Gisteren hadden we het er nog over dat je als fraudeur bereid moet zijn om onder een andere naam in een vaag Zuid Amerikaans land te gaan wonen. Jij hebt die zin gelezen en dacht: als de buit maar groot genoeg is dan lukt me dat wel.

Maar weet je dat echt zeker?
De politie in Nieuwegein heeft deze week de voortvluchtige fraudeur Daan B. aangehouden. Hij werd vorig jaar tot vier jaar cel veroordeeld vanwege zijn rol bij de miljoenenfraude met Golden Sun en Royal Dubai, maar was sindsdien spoorloos.

Hoeveel zou jij nodig hebben om te vluchten en nooit meer terug te keren? 1 miljoen, 10 miljoen of nog een beetje meer? En naar welk land zou je vluchten dan?

Daan B. (37) meldde zich spontaan op het politiebureau. Hij stond al ruim een jaar wereldwijd gesignaleerd, sinds hij net als vrijwel alle medeverdachten naar Thailand vluchtte. B., die naast zijn gevangenisstraf werd veroordeeld tot het terugbetalen van 14 miljoen euro aan enkele honderden gedupeerde beleggers, is direct vastgezet.

14 miljoen en een leuk optrekje in Thailand is niet genoeg. Maar kennen we het verhaal van Bernard Madoff nog? Die had zelfs aan 65 miljard nog niet genoeg.

Wist je overigens dat Madoff slechts op de 10de plaats staat van meest beruchte fraudeurs? Laten we het lijstje in vogelvlucht verder even aflopen:
9. Sheridan Cox: De zoon van een Engelse legerofficier lichtte investeerders voor £520 miljoen op door leegstaande beursgenoteerde bv’s op te kopen en de aandelen te verkopen.

8. Graham Halksworth: Halksworth probeerde voor maar liefst $2,5 biljoen aan obligaties te verzilveren die, volgens de man zelf, waren afgegeven door de Amerikaanse overheid tijdens de communistische revolutie in China.

7. Ramón Báez Figueroa: Hij werd veroordeeld voor de grootste witwaspraktijk in de Dominicaanse Republiek ooit, goed voor $2,2 miljard.

6. Bernard Ebbers: Na onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond SEC bleek de fraude $11 miljard groot te zijn.

5. Jerôme Kerviel: Kerviel was werkzaam voor de Franse bank Société Générale en bouwde een positie op van bijna €50 miljard.

4. Alves dos Reis: Hij liet documenten vervalsen, waarop hij het recht kreeg om 100 miljoen Portugese escudobiljetten te drukken. Dos Reis werd in bewaring gebracht, waar hij een Londense drukkerij wist te overtuigen om 200.000 biljetten van 500 escudo te drukken. Maar bedenk: het was pas 1920.

3. Nick Leeson: De aardbeving van Kobe op 17 januari 1995 betekende het einde voor Leeson’s handelingen, de Aziatische aandelenmarkten kelderden en het verlies liep op tot £1,4 miljard

2. Kenneth Lay: Met zijn Enron schreef hij bij elk contract de afgesproken prijs meteen bij als winst. Hierdoor leek het energiebedrijf gigantische omzetten te draaien, en investeerders stapten maar wat graag in.

Tromgeroffel…

1. Charles Ponzi: Hij beloofde beleggers enorme rendementen, die werden betaald van de inleg van nieuwe beleggers. Op het hoogtepunt, zo rond 1920, draaide Charles Ponzi een voor die tijd gigantische omzet van $250.000 per dag.

Fraude loont, tenzij je gepakt wordt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.