Volgens een steekproef van de Brandwondenstichting onder vijfhonderd instanties, waaronder ziekenhuizen en scholen, oefent 40% van de organisaties jaarlijks een ontruimingsoefening. De andere 60% doet dat dus niet (bron). Volgens de gemeentelijke verordening Brandveiligheid en hulpverlening moet de BHV-organisatie van een bedrijf jaarlijks een ontruimingsoefening houden.
Jammer genoeg blijkt uit de tekst niet waarom organisaties geen ontruimingsoefeningen houden. Weten ze niet dat het verplicht is? Hebben ze geen BHV-organisatie die het voor ze regelt? Vinden ze het te lastig? Of misschien vinden ze het wel te duur. Als er binnen jouw organisatie geen ontruimingsoefening wordt gehouden is het tijd om de BHV-organisatie daar op aan te spreken. Tot die tijd kun je zelf ook maatregelen nemen door vanaf je werkplek eens goed om je heen te kijken.Weet je waar de nooduitgang is? Weet je hoe je zo snel mogelijk het gebouw kunt verlaten? Zorg ervoor dat je zelf weet hoe je je in veiligheid kan brengen.
Hopelijk blijft het bij een oefening en hoef je het nooit in de praktijk te brengen. Want geloof me, een oefening gaat er heel anders aan toe dan een echte brand.