Mensen die op de sociale netwerksite LinkedIn ingeschreven staan, moeten op hun hoede zijn voor cybercriminelen die het op hun bankgegevens voorzien hebben…Volgens het Cisco worden leden van LinkedIn momenteel overstelpt met spammails…De e-mails bevatten een ‘boobytrap’. Als de ontvanger op de link in de mail klikt, wordt er automatisch kwaadaardige software gedownload, die bekend staat onder de naam ZeuS (bron).
Op zich niets nieuws natuurlijk. We ontvangen al jaren allerlei SPAM-mail waarin we op links kunnen klikken. Weten ze dan echt niet dat SPAM verboden is tegenwoordig, foei. Nee alle gekheid op een stokje, niks nieuws maar wel goed om continu onder de aandacht te brengen. Blijkbaar wordt er toch nog teveel op de links geklikt, anders stierf deze methode wel uit.
Het advies is gelukkig simpel: Het internetbedrijf adviseert gebruikers van LinkedIn om dergelijke e-mails te deleten.
Was het maar zo makkelijk. De kunst is natuurlijk om de SPAM te herkennen, mails van LinkedIn zien er allemaal hetzelfde uit en omdat je je hebt aangemeld voor allerlei groepen kan doorklikken toch weinig kwaad…ja dat zou je denken. De vertaalmachines op internet worden ook steeds beter, viste je vroeger SPAM er gemakkelijk uit omdat het vol spelfouten stond, ook daar kun je niet meer op vertrouwen.
Cybercrime wordt meer en meer gewoon goed waar we nog te weinig bij stil staan. Het is goed om daar continu bij stil te staan en onder de aandacht van de mensen te brengen.
Een ander bericht laat zien dat er kort geleden weer een groep criminelen is opgepakt die voor 7 miljoen van bankrekeningen heeft geplunderd. De Britse politie heeft in Londen negentien mensen aangehouden in verband met de diefstal van ruim zeven miljoen euro via ZeuS, kwaadaardige software die door cybercrimelen gebruikt is om in te breken op duizenden bankrekeningen (bron).
Geloof me, dit is het topje van de ijsberg. We weten niet hoeveel van dit soort groepen er zijn en hoeveel schade we lijden. De banken zullen hier meer zicht op hebben maar kunnen natuurlijk niet zoveel doen tegen de onwetendheid van de klanten. Wees dus huiverig bij het doorklikken en hou je rekening afschriften goed in de gaten, voor je het weet kun je opnieuw beginnen met sparen.