Rechters leggen vanwege de financiele crisis met enige regelmaat lagere straffen op, om te voorkomen dat delinquenten hun baan verliezen. Dit meldt het AD. Volgens de Arnhemse strafrechter Margo Somsen komt de strafmatiging voor bij minder grote zaken, zoals heling, winkeldiefstal, mishandeling of verkeersmisdragingen.
Op veel van die vergrijpen staat normaal gesproken een onvoorwaardelijke gevangenisstraf of langdurige invordering van het rijbewijs. Wordt die straf inderdaad opgelegd, dan kan dat funest zijn voor de uitoefening van het beroep van een beklaagde met baanverlies tot gevolg. Daarom legt een rechter in plaats daarvan een voorwaardelijke, of een werk- of geldstraf op.
Het moet toch niet veel gekker gaan worden in dit land? In tijden van financiele crisis neemt de criminaliteit alleen maar toe (meer mensen zonder baan die toch op een andere manier gaan proberen om aan geld te komen). Nu worden er minder zware straffen opgelegd om er maar voor te zorgen dat mensen hun baan niet verliezen.
Volgens mij werkt het zo niet. Iemand die over de schreef is gegaan moet de straf krijgen die daarvoor staat, een financiele crisis of niet. Sterker nog, wil een werkgever iemand in dienst houden die voor dit soort vergrijpen is opgepakt? Lijkt me niet. Volgens mij zou het juist een goede doorstroom in banen geven als de crimineel gewoon gestraft wordt. Ga ik er even vanuit dat hij ook zinnig werk deed natuurlijk. Zijn positie kan mooi opgevuld worden door iemand die helaas slachtoffer is geworden van deze crisis. Diegene die vanwege de financiele situatie gedwongen thuis zit wordt dus extra gestraft in dit geval.
Het is maar goed dat ik geen rechten heb gestudeerd. Ik zou volgens mij (voor de criminelen) een hele slechte rechter zijn.