Ondernemers willen minder contant geld in de kassa. Het is duurder dan pinnen en het is onveilig vanwege bijvoorbeeld het risico op overvallen…De Gezamenlijke Toonbankinstellingen gaan samen met de banken aan de slag om de komende jaren 1 miljard extra pintransacties te bewerkstelligen, en willen 35.000 meer betaalautomaten (bron).
Leuk natuurlijk dat ze minder contant geld willen hebben, maar hiermee schuiven ze dus het risico direct door naar de banken. Banken hebben in 2008 voor 31 miljoen euro schade geleden als gevolg van het zogenaamde skimmen. Dat is ruim twee keer zoveel als een jaar eerder. Trekken we die lijn door dan zouden ze nu dus zo’n 62 miljoen euro schade moeten lijden. Mogen de banken nu dan ook extra eisen gaan stellen aan de winkels of moeten zij niet zeuren en de schade gewoon vergoeden?
Voor de consument natuurlijk goed dat de bank de schade vergoedt, maar raad eens wie de schade nu echt betaald? Juist, de banken moeten het toch ergens vandaan halen dus de consument betaald uiteindelijk. Nee als de winkels minder contact geld in huis willen hebben bestaat er maar een advies: verlaag de prijzen drastisch. Alles is toch al te duur dus daar kan best wat vanaf, jullie blij, wij blij. Das pas een echt goede oplossing.
Hier kun je zien hoe de skimmers te werk gaan (beetje lang filmpje, sorry, moet je maar even in je lunchpauze kijken):