Onweer kost het bedrijfsleven elk jaar meer, omdat het aantal bliksemdagen blijft stijgen. Productieverlies als gevolg van het lamleggen van computergestuurde machines zorgt bijvoorbeeld voor aanzienlijke schade. Bliksem veroorzaakt inmiddels zo’n 35 miljoen euro schade per jaar, waarvan meestal maar de helft verzekerd is. De totale schadeomvang als gevolg van onweer nam over de afgelopen vijf jaar met bijna 40% toe.(Bron)
Hadden we het gisteren nog over het creatief onderkennen van de risico’s en gingen we daar redelijk ver mee? Vandaag een bijna alledaags risico waar we toch nog te weinig bij stil staan. Iets simpels als een blikseminslag zorgt voor een schadepost van 35 miljoen.
En als je in je risicoanalyse altijd al uitging van de kans op blikseminslagen dan moeten we de kans misschien wat gaan ophogen. De afgelopen jaren nam de totale schadeomvang met 40% toe. Onduidelijk is of dat dit ook daadwerkelijk komt door een toename van 40% in blikseminslagen.
Misschien komt de toename wel omdat we zijn gaan bezuinigen op maatregelen om de schade van blikseminslag te verlagen (bliksemgeleiders). Of misschien zijn we de afgelopen jaren allemaal meer en meer afhankelijk geworden van computergestuurde bedrijfsprocessen.
Natuurlijk hadden we vroeger ook al het risico op blikseminslag. Maar als je geen computers in je “lokale kruidenierswinkel” had staan dan was er weinig aan de hand. Misschien een stop doorgeslagen, maar daar bleef het dan ook bij (tenzij je hele gebouw af was gebrand natuurlijk, maar dan was je sowieso “out-of-business”).
Als je Google Earth hebt geïnstalleerd kun je daarop de actuele blikseminslagen zien of je kijkt op de Global Lightning Image van de Nasa om een wereldwijd overzicht te krijgen.
Het is in ieder geval een risico dat we standaard op moeten nemen op onze lijst voor risicoanalyse en of de inschatting uit het verleden dan wat opgehoogd moet worden laat ik aan jou over.