Bedrijven geven hun werknemers de schuld van de meeste datalekken die plaatsvinden. 78% stelt dat er gegevens zijn uitgelekt door nalatig gedrag of kwaadwillend personeel. De voornaamste oorzaak van datalekken zijn het verlies van laptops of andere mobiele apparaten (35%), blunders (32%) en systeemfouten (29%), aldus onderzoek van het Ponemon Institute (bron).
Het is al langer bekend (en zelf vind ik het een te gemakkelijke uitspraak en als je verder leest weet je ook waarom), maar het personeel is de zwakke schakel. Zo, daarmee kunnen we als werkgever onze verantwoordelijkheid afschuiven en treft ons geen blaam, toch? Nou, dat is zomaar de vraag. Want integrale beveiliging bestaat nog steeds uit een combinatie van technische, procedurele, organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen.
Als het personeel echt de zwakste schakel is, dan zul je als werkgever dus moeten zorgen dat jouw basis beveiligingsniveau op orde is. Daarnaast zorg je ervoor dat je weet waar de risico’s zitten en heb je er ook nog eens alles aan gedaan om je medewerkers bewust te maken van deze risico’s en de beveiligingsmaatregelen.
Als je het zo beziet, is het veel te makkelijk om de schuld in de schoenen van de medewerkers te schuiven. Natuurlijk zijn er medewerkers die willens en wetens de boel lopen te manipuleren. Dat moet je als werkgever onderkennen en daar moet je keihard tegen op treden. Maar je moet natuurlijk eerst voorkomen dat deze medewerkers grote schade aan kunnen richten. Dat doe je door ze bijvoorbeeld te screenen en door functiescheiding toe te passen. Maar dat doe je ook door je personeel niet meer als nummer te zien. Nee, je moet ze verantwoordelijkheid geven en je moet ze respecteren. Het is heel simpel: deze medewerkers mogen dan een risico vormen voor de beveiliging, maar als het goed is leveren ze ook een actieve bijdrage aan het voortbestaan van de organisatie (anders heb je ze niet nodig en had je ze allang weg gereorganiseerd, toch?).
Oké, we zoomen nog even iets verder in op de cijfertjes die genoemd werden:
78% stelt dat er gegevens zijn uitgelekt door nalatig gedrag of kwaadwillend personeel. De voornaamste oorzaak van datalekken zijn het verlies van laptops of andere mobiele apparaten (35%), blunders (32%) en systeemfouten (29%)
Er wordt geschreven dat 78% nalatig of kwaadwillend is geweest. Maar de voornaamste redenen zijn verlies, blunders en systeemfouten. Dat kun je toch moeilijk kwaadwillend noemen. Nalatig, misschien, maar waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Het gaat er met name om of die nalatigheid verwijtbaar is. Deden ze het met opzet of is het een menselijke fout (die iedereen kan overkomen)?
Verlies van laptops en mobiele apparaten gebeurt zelden expres. Daarom heet het ook verlies, anders was het wel diefstal. En er zijn zat managers waarvan de laptop verloren is geraakt, zijn zij allemaal verdacht? Een blunder wordt ook zelden bewust gemaakt en systeemfouten hebben het al in zich: fouten. En was fouten maken niet menselijk?
Nee, prima dat we wijzen naar de medewerker en ja ze vervullen een belangrijke taak, maar voordat we wijzen moeten we als organisatie toch echt eerst even in de spiegel kijken en zorgen dat we de beveiliging ook echt goed op orde hebben (en niet alleen op papier, zoals we nog te vaak zien).