De Nederlandse burger heeft slechts 1,6 miljoen keer aangifte gedaan van een misdrijf, terwijl hij daadwerkelijk in 6,3 miljoenen gevallen het slachtoffer was van diefstal, vernieling, seksueel misbruik, inbraak of een ander delict (bron).
Op zich niet echt iets nieuws want het is al jaren bekend dat er weinig aangifte wordt gedaan van criminele feiten (hoe ze dan toch weten dat het er 6,3 miljoen zijn is me een raadsel). De politie doet er alles aan om meer zicht te krijgen op alles wat er gebeurt en juist daarom is het van belang om toch aangifte te doen. Ook als je denkt of weet dat er weinig met jouw aangifte gebeurt. De kans dat ze je fiets terugvinden na een diefstal is klein, de politie beschikt niet over de manschappen om alle incidenten te onderzoeken. Toch willen zij graag weten als je fiets gestolen is, hiermee kunnen ze trends ontdekken en wellicht nieuwe aanvalsmethodes achterhalen.
“Als belangrijkste reden om geen aangifte te doen, zegt 36 procent van de slachtoffers dat ‘het toch niets helpt’. De belangrijkste redenen om een voorval juist wel te melden waren dat de politie dit ‘moet weten’ (25%) en vanwege de verzekering (23 procent).”
Het volgende feit verbaasd me: Slechts 3 procent van de seksuele delicten leidt tot aangifte; bij bedreigingen is dit 11 procent.
Je zou toch denken dat juist seksuele delicten en bedreigingen wel gemeld worden. Niet omdat het moet voor de verzekering, maar juist om jezelf een veiliger gevoel te geven. Vaak horen we dan dat er gezegd wordt dat er niets aan gedaan kan worden tot het echt fout gaat. Dat kan wel zo zijn, maar als je op het moment dat het fout gaat eerst de politie nog alles uit moet leggen gaan er kostbare seconden verloren. Nee juist dit soort zaken die je persoonlijk aangaan zou je moeten melden voor het te laat is.
Conclusie is dus dat niet alleen het bewustzijn op beveiligingsgebied nog erg laag is, maar dat ook het doen van aangifte na een misdrijf nog de nodige aandacht verdient. Ik heb met dit bericht in ieder geval mijn steentje bijgedragen en hoop voorlopig geen aangifte te hoeven doen van een misdrijf.