Buitenlandse geheime diensten proberen steeds vaker aan gevoelige Nederlandse informatie te komen door besmette e-mails te sturen, meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in zijn jaarverslag over 2009 (bron).
Een risico waar maar weinig mensen bij stil staan. Als we al vreemde mailtjes ontvangen (en wie ontvangt er geen SPAM tegenwoordig) dan gaan we er niet vanuit dat hier een buitenlandse geheime dienst achter zit, wat hebben wij nu voor informatie die voor hen interessant kan zijn?
Op zich waarschijnlijk weinig, maar juist de combinatie van allerlei gegevens en informatie kan interessant zijn. Natuurlijk zijn er mensen die over gevoelige informatie beschikken, daar moet extra aandacht voor zijn (hoewel hier in de praktijk ook nog veel winst valt te behalen), maar het merendeel van de mensen beseft zich niet welke risico’s er zijn. Een stuk informatie hoeft helemaal niet gevoelig te zijn, maar de combinatie met andere gegevens kan er juist voor zorgen dat het wel gevoelig wordt (aan je inlognaam hebben ze niets en ook niet aan je wachtwoord, maar als je over beide beschikt dan ben je al een stuk verder).
Nu is dit natuurlijk een interessant bericht en een goede waarschuwing van de AIVD, maar helaas wordt niet duidelijk gemaakt wat je hier als individu nu aan kunt doen. Kun je hier als individu eigenlijk wel wat aan doen of moet de overheid hier een centrale rol in spelen? En als de overheid die centrale rol op zich neemt, in hoeverre kunnen we dan spreken over censuur?
Hier wordt met name ingegaan op de buitenlandse geheime diensten, maar waren we als Nederland niet een van de landen die het meeste doet aan afluisteren? Vergeet niet dat niet alleen de buitenlandse diensten hier gretig gebruik van maken, maar onze eigen geheime dienst kan er natuurlijk ook wat van. Overigens ben ik ook wel benieuwd naar alle spionage activiteiten die onze geheime dienst in het buitenland uitvoert, of zijn wij het braafste jongetje van de klas en houden wij ons keurig aan de internationaal afgesproken regels?