De schade voor winkeliers door medewerkers die een greep uit de kassa doen, magazijnbedienden die artikelen verduisteren en personeel dat zelf koopt zonder te betalen, is vorig jaar met tien miljoen euro gestegen tot een verliespost van 180 miljoen euro (bron).
180 miljoen klinkt natuurlijk als een enorm bedrag, maar iets in mij zegt me dat dit slechts het topje van de ijsberg is. De schadepost bestaat natuurlijk niet alleen uit diefstal en verduistering van goederen uit winkels. Ook in kantoorpanden wordt natuurlijk vrolijk “geshopt”. De toner thuis op? Dan nemen we er toch een mee van de zaak? Even wat extra reiskosten declareren om het gat te vullen? Wie controleert of jij echt op reis bent geweest?
Denk dus niet dat we er met die 180 miljoen gezegend vanaf komen, want dit is slechts een klein gedeelte van de arbeidsbevolking en slechts een klein gedeelte van wat we daadwerkelijk zien. Het onderzoek is uitgevoerd door de stichting Fraude Aanpak Detailhandel en alle andere organisaties vallen dus buiten de boot.
Het is ook weer vakantietijd, dus het WC-papier, de plastic koffiebekertjes. Ze verdwijnen aan de lopende band omdat we ze zo hard nodig hebben op de camping. Onvoorstelbaar eigenlijk dat medewerkers dit soort risico’s willen lopen. Je zult gepakt worden met 2 WC-rollen in je koffer. Moet je toch een goed verhaal hebben om daar mee weg te komen. Wil jij echt je baan op de tocht zetten omdat je wat WC-papier nodig hebt?
De vraag is nu dus hoeveel procent van het totaal die 180 miljoen is. Dan kunnen we ook uitrekenen hoe groot de kans is dat je gepakt wordt. Ook hier geldt dus weer dat als de pakkans gering is (en dat is hij volgens mij), de fraudes toenemen. Dat zal de komende jaren ook niet minder worden dus we zullen de controles op moeten voeren…helaas bezuinigen we daar vaak als eerste op.