De Telegraaf bericht over de onveiligheid van thuiswerkplekken. Zo blijkt, niet geheel verrassend, dat een groot deel van de thuiswerkplekken onveilig is. Hackers of virussen kunnen op deze manier toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsgegevens. Hierdoor kunnen gegevens verloren gaan of gemanipuleerd worden.
Thuiswerken wordt steeds populairder en meer en meer organisaties stimuleren hun medewerkers om op deze manier 24 uur per dag bereikbaar te zijn. Naast een laptop beschikken we ook over een pda of Blackberry en omdat we graag willen werken moeten we toch vooral en overal beschikken over de bedrijfsinformatie.
Is informatiebeveiliging al een ingewikkelde uitdaging binnen het bedrijfsnetwerk. Met het meer en meer open worden van de infrastructuren en de toename van de mobiele werkplekken wordt deze uitdaging er niet gemakkelijker op.
De software op de werkplek moet up-to-date blijven, de firewall moet ingeschakeld zijn, de anti-virus maatregelen moeten bij de tijd zijn en moet worden voldaan aan alle andere technische voorschriften van de ICT-afdeling. Een organisatie moet nadenken over de wijze waarop met gevoelige informatie wordt omgegaan en welke eisen we aan de informatie maar ook aan de medewerkers stellen. De medewerker op zijn beurt moet begrijpen dat de informatie waarmee hij werkt weleens gevoelig kan zijn.