Thuiswinkel.org royeerde vorig jaar 36 leden

De organisatie achter het keurmerk voor webwinkels Thuiswinkel.org heeft in het afgelopen jaar 36 leden geroyeerd omdat zij de veiligheid niet op orde hadden, of bijvoorbeeld niet voldeed aan de wet- en regelgeving. Dat zei directeur Wijnand Jongen maandag desgevraagd…Wanneer websites niet aan de regels voldoen, worden ze in eerste instantie geschorst als lid van het keurmerk. “Als daarna geen verbetering optreedt, volgt royement.”(bron)

Met alle hacks van de afgelopen weken is het goed om te weten dat organisaties als Thuiswinkel.org beveiliging in ieder geval serieus lijken te nemen. Hoewel natuurlijk niet duidelijk is hoe dan aangetoond moet worden dat de website veilig is, proberen ze de eigenaren in ieder geval iets wijs te maken.

Geen veilige website, geen lid meer van Thuiswinkel.org. Jammer maar helaas, dit biedt slechts een beperkte garantie. Want wees eerlijk, check jij altijd of de site waarop je aan het shoppen bent echt is aangesloten bij Thuiswinkel.org? Ja, oké, misschien valt je oog toevallig op het logo maar check je ook op de site van Thuiswinkel.org of de site echt is aangesloten? Er zijn natuurlijk nog genoeg sites die ten onrechte het logo voeren (en ja, gelukkig probeert Thuiswinkel.org daar een stokje voor te steken) en daarnaast zijn er nog andere “waarmerken” die de consument wel vertrouwen moeten geven maar in wezen niet zoveel voorstellen.

We zouden natuurlijk het voorbeeld van Baby-dump.nl aan kunnen halen. Die zijn/waren wel degelijk aangesloten maar toch lekte er behoorlijk wat informatie. Onduidelijk is wat mij betreft dan ook hoe en wanneer de beveiliging getoetst wordt. Dempen we de put als het kalf verdronken is of proberen we ook te voorkomen dat het kalf in die put kan vallen?

Ik kon het niet nalaten en heb op Thuiswinkel.org even de term “beveiliging” ingetoetst. Daarmee werden 407 resultaten gevonden. Kleine kans dat de eigenaar van een website die allemaal heeft gelezen. Natuurlijk zou ik uitgebreid onderzoek kunnen doen naar de eisen die gesteld worden op het gebied van beveiliging, maar dat laat ik graag aan de website eigenaren zelf over. Feit is wel dat ook Thuiswinkel.org bestaat bij de gratie van haar leden. Stellen we de eisen te streng dan hebben we maar weinig leden, laten we de eisen teveel los dan waarmerken we onveilige sites. De waarheid zal dus ergens in het midden liggen.

Voor vandaag sluiten we maar weer eens af met een vraag ter overweging: hoe weet je nu echt zeker dat je website veilig is? Wie het weet mag het zeggen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.