Een agent van het Utrechtse politiekorps zit vast op verdenking van stalking. Hij is geschorst, liet de politie donderdag weten. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie gaat het om een kwestie in de privésfeer (bron).
Ja dat krijg je natuurlijk met de bonnenquota en de tekorten die we aan moeten vullen in de staatskas. Er gewoon voor zorgen dat een politieagent je blijft volgen tot je de regels overtreedt. Op deze wijze zorgen we er zeker voor dat iedere burger zijn deel meebetaald.
De politie is je grootste vriend. Ja, dat kunnen ze zelf wel denken, maar het zal je overkomen dat je gestalkt wordt door een agent. Liever een goeie buur dan een verre vriend, of hoe zat het ook al weer?
Denk je eens in dat je inderdaad 24 uur per dag achterna wordt gezeten door een agent. Je kunt daar wel aangifte van gaan doen, maar de kans is groot dat de betreffende agent eerst het voordeel van de twijfel krijgt. Maar goed, de volhouder wint, dus uiteindelijk zal het inderdaad zo zijn dat de agent er op wordt aangesproken. Mooi, of niet?
Nou dat hangt er natuurlijk weer vanaf. Volgens mij zijn we onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Denk je nu eens in dat die agent helemaal niet gestalkt heeft. Nee, degene die hem dwars wil zitten doet aangifte tegen hem in de wetenschap dat hij hierna zijn carrière wel kan vergeten. Zelfs al blijkt de agent uiteindelijk onschuldig, grote kans dat hij niet meer normaal zal kunnen functioneren binnen het korps en er zal altijd een deel twijfel blijven hangen bij zijn collega’s.
In sommige beroepen heb je nu eenmaal niet zo snel het voordeel van de twijfel als het gaat om de beeldvorming. De conclusie is al snel getrokken. Kijk bijvoorbeeld ook naar onterechte aangiftes tegen leraren vanwege aanranding. Natuurlijk moeten diegene die schuldig zijn keihard worden aangepakt. Maar wat als je onschuldig blijkt? Kun je dan nog voor de klas staan? Waarschijnlijk niet.
Zaak blijft dat dergelijke aangiftes met de grootste zorg worden opgepakt. Degene die inderdaad iets op hun kerfstok hebben moeten gestraft worden, maar diegene die achteraf onschuldig zijn moeten we zo goed mogelijk rehabiliteren…en dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Nou ja, wat er ook uitkomt. Bedenk dat er aan alle verhalen altijd meerdere kanten zitten en wacht even met het trekken van conclusies tot er meer informatie beschikbaar is. Ik beschik in ieder geval niet over genoeg informatie om hier een conclusie te kunnen trekken, dus ik bekijk het verhaal graag van meerdere kanten.
Wat ik dan weer wel opmerkelijk vind is dat op dezelfde dag ook het volgende bericht in de Telegraaf staat: John Ewbank gestalkt, toeval bestaat blijkbaar nog.