Veel mensen niet bewust van gevaren verdrukking

Ruim driekwart van de Nederlanders zal een evenement niet verlaten wanneer het zo druk wordt dat er kans op verdrukking ontstaat. Kans op verdrukking ontstaat al wanneer er meer dan vijf mensen per vierkante meter staan. Jaarlijks sterven er wereldwijd tientallen mensen aan de gevolgen van verstikking door verdrukking onder andere op muziekfestivals en religieuze bijeenkomsten. De onderstaande vijf argumenten zijn redenen voor een veiliger gevoel op evenementen:

1. Een locatie is overzichtelijk (22 procent)
2. Er wordt weinig gedronken (18 procent)
3. Er is veel politie of beveiliging aanwezig (15 procent)
4. Een evenement is kleinschalig (12 procent)
5. Iemand is bekend met de locatie (11 procent)

(Bron)

Er is nogal wat te doen om evenementen de laatste tijd. Vorig jaar nog de strandfeesten in Hoek van Holland, kortgeleden het drama in Duisburg en vergeet ook het voorval tijdens de laatste dodenherdenking op de Dam niet.

Mensenmassa’s, hoewel ik ze in principe probeer te vermijden ontkom je er niet altijd aan. Je wilt ook niet als kluizenaar gaan leven dus je wilt je onder de mensen begeven. Gelukkig gaat het tijdens de meeste evenementen goed en gebeurt er weinig, maar de spotlight staat er wel op en dat is maar goed ook. Kijkend naar een aantal evenementen waar ikzelf bij betrokken ben geweest verbaast het me altijd dat de beveiliging (maar ook bijvoorbeeld crowd management) nog teveel een sluit stuk is. Dat is vreemd als je bedenkt dat de gemeente altijd een vergunning moet geven voor evenementen, juist zij zouden toe moeten zien op de beveiligingsplannen en de maatregelen die genomen worden om verdrukking en andere incidenten te voorkomen. Hoe groter het succes van het evenement, hoe groter de beveiligingsrisico’s.

Te makkelijk wordt er een vergunning afgegeven en in het verleden is het toch ook altijd goed gegaan? Ja, vaak wel en als het fout gaat dan kan de burgemeester zijn of haar spullen pakken. Goed natuurlijk dat we iemand verantwoordelijk maken en afrekenen als het fout gaat, maar dat is allemaal reactief. Juist preventief zouden we meer aandacht moeten geven aan de beveiliging van het evenement en daar zijn echt wel oplossingen voor te verzinnen.

Het zomerseizoen loopt alweer op zijn einde en de herfst staat voor de deur. Het aantal evenementen zal weer wat afnemen en voorlopig zal het wel weer even goed blijven gaan. Hopelijk hebben we voor het volgende seizoen nog steeds het bewustzijn dat de beveiliging van evenementen aandacht vraagt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.