Verander complexiteit, de laatste factor: Het effect van schaarse middelen

Vandaag gaan we in op de laatste complexiteitsfactor: Het effect van schaarse middelen

Middelen kunnen intern of extern zijn en kunnen mensen, goederen of diensten betreffen. Als een middel intern schaars is maar extern beschikbaar dan wordt het niet als schaars beschouwd. Maar er blijven altijd middelen die niet direct of niet snel genoeg voorhanden zijn. Dit zijn de schaarse middelen die we extra goed moeten monitoren.

Net als voor het kritieke pad geldt dat schaarse middelen ook een bottleneck kunnen vormen. Ze kunnen duurder uitvallen dan vooraf gedacht of de levering kan langer op zich laten wachten waardoor de we tijdlijnen overschrijden. Tevens kunnen schaarse middelen hun uitwerking hebben op het resultaat van de verandering.

Als we een bepaalde chemische samenstelling van stoffen nodig hebben om een kwalitatief hoogwaardig eindproduct te leveren dan kan het uitblijven van één van die stoffen ervoor zorgen dat het resultaat er niet komt. Kiezen we voor een andere, minder werkbare, stof dan kan dat het resultaat negatief beïnvloeden waardoor de klanten het straks niet meer van ons af willen nemen.

Schat vooraf in welke middelen we allemaal nodig hebben en waar we die vandaan gaan halen. Voor de schaarse middelen kunnen we een back-up scenario ontwikkelen zodat we over kunnen stappen op alternatieven of andere leveranciers als het schaarse middel het resultaat in gevaar brengt.

Dit was de laatste complexiteitsfactor. Daarmee hebben we veel factoren behandeld die een verandering complex maken. Het staat je natuurlijk vrij om ze allemaal nog eens door te lezen en terug te bladeren op het blog.

Heb je ze liever overzichtelijk bijeen? Dat kan, stuur me een mail en ik stuur je de complexiteitsfactoren netjes gerangschikt toe.

Er resteren nog wel een aantal risico’s. Vanaf volgende week gaan we op de woensdagen gewoon door met deze risico’s die spelen bij veranderingen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.